Bliksembeveiliging

Wat is bliksembeveiliging?

Bliksem is een elektrisch verschijnsel, ontdekt door Franklin. Het is een ontlading tussen een elektrisch geladen wolken en de naar aarde, waarbij elektrische stromen tot wel 200.000 ampère vrijkomen. Door deze elektrische luchtstromen ontstaat een grote verhitting van de lucht, die daardoor uitzet en de bekende onweersknal veroorzaakt. Raken deze ontladingen een object, dan kan er schade ontstaan. Ontzette muren, schoorstenen en brand zijn hier enkele voorbeelden van. Met bliksembeveiliging beschermt u uzelf en uw woning tegen bliksemschade. Een erg veilige gedachte.

Een bliksembeveiliging bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Opvanginrichting: koperen of aluminium geleiders op de nok en dakranden
  • Afleiders: koperen of aluminium geleiders in of tegen de gevel of stalen kolommen
  • Aardingssysteem: aardpennen van 5 tot 15 meter diep in de grond of ringleidingen in grond of fundering
  • Potentiaalvereffening: aansluitingen van de metalen geleiders
  • Overspanningsbeveiliging: bescherming van elektronische apparaten en installaties

Bliksembeveiliging aanleggen

Traditioneel (NEN 1014) werd bliksembeveiliging aangelegd aan het gebouw, meest met afgaande leidingen en vermazing op onderlinge afstanden van ca 20 m. De nieuwere norm NEN-EN-IEC 62305 wijkt hier wat af: Het aanleggen van bliksembeveiliging is ook mogelijk met behulp van opvangmasten, zowel geïsoleerd als vrijstaand van het object.

Bliksembeveiliging bestaat in verschillende soorten en maten. De beveiliging wordt ingedeeld in verschillende klassen welke zijn afgestemd op de risico’s. De beveiligingsklasse wordt berekend volgens IEC 62305. De klasse-indeling volgens de NEN-EN-IEC 62305 is als volgt:

  • LPL IV: De eenvoudigste beveiliging, vermazing 20 meter
  • LPL III: Vermazing 15 meter
  • LPL II: Vermazing 10 meter
  • LPL I: De meest uitgebreide beveiliging, vermazing 5 meter

Meer informatie bliksembeveiliging aanleggen

Voor ons is bovenstaande informatie vanzelfsprekend. Maar wij kunnen ons voorstellen dat u niet weet waar u nu het beste voor kunt kiezen wanneer u uw huis, bedrijf en/of kantoorpand wilt beveiligen tegen bliksemschade. Neem daarom – wanneer u hier graag meer over wilt weten – geheel vrijblijvend contact met ons op. Bij De Bruijn vertellen we u graag meer over de mogelijkheden.