Inspectie en onderhoud bliksembeveiliging

Heeft u bliksembeveiliging, dan dient u deze periodiek te laten inspecteren zodat u ervan verzekerd bent dat deze nog steeds naar behoren functioneert. Een defecte beveiliging kan lange tijd onopgemerkt blijven, waardoor mankementen pas zichtbaar worden wanneer er daadwerkelijk een blikseminslag plaatsvindt. Bij De Bruijn maken we gebruik van hoogwaardige, weerbestendige materialen die normaal gesproken meer dan 15 jaar meegaan. Echter raden we toch aan om de bliksembeveiliging te laten inspecteren, omdat er – ook al is de kans klein – toch een defect aan kan ontstaan.

Bliksembeveiliging laten inspecteren

Het is verstandig uw bliksembeveiliging te laten inspecteren, omdat er mankementen aan kunnen ontstaan. Zo kan dit gebeuren door bouwkundige werkzaamheden, zoals verbouwingen, vernieuwen van dakgoten of dakbedekking of door vandalisme en diefstal. Ook kunnen er door grondwerken of corrosie aardleidingen beschadigd raken en kunnen nieuwe technische installaties zoals schoorstenen, verwarming, ventilatoren en antennes het functioneren van de beveiliging aantasten. Bij bliksembeveiliging met overspanningsbeveiliging kan deze na een zeer zware blikseminslag defect raken. Inspectie en onderhoud van de bliksembeveiliging is om deze reden aan te raden.

Bliksembeveiliging onderhouden

Het tijdsinterval voor de inspectie en/of het onderhoud is afhankelijk van de aard van het gebouw en de beveiliging. Bij grote, brandgevaarlijke fabrieken kan het noodzakelijk zijn om de inspectie één keer per half jaar plaats te laten vinden. Betreft het een woonhuis, dan is één keer in de 2 tot 4 jaar reeds voldoende.

Veel verzekeringsmaatschappijen, de overheid en arbeidsinspectie schrijven periodiek onderhoud van de bliksembeveiliging voor. Bij monumentale panden met onderhoudssubsidie is zowel de inspectie als het onderhoud subsidiabel. De overspanningsbeveiliging is slechts beperkt subsidiabel.

Meer informatie inspectie en onderhoud bliksembeveiliging

Zou u graag meer te weten komen over het inspectie en onderhoud van bliksembeveiliging? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact met ons op. Bij De Bruijn vertellen we u graag meer over onze diensten.