Potentiaalvereffening – spanningsvereffening

Alleen uitwendige bliksemafleider biedt geen 100% bescherming tegen bliksemschade. Alhoewel de kans op bliksemschade er wel aanzienlijk door wordt verkleind. Mocht de bliksem toch inslaan, dan worden elektronische apparaten en installaties er vaak door getroffen. Telefooncentrales, computerapparatuur, kerkklokken en oproepcentrales zijn hier enkele voorbeelden van.

Naast de schade die er op dat moment ontstaat, is er in veel gevallen ook sprake van gevolgschade. Zo kan in fabrieken bijvoorbeeld de productie stilvallen doordat machines zijn beschadigd. Hetzelfde geldt voor kantoorpanden. Gevolgschade is steeds vaker een groot probleem, wat komt doordat we tegenwoordig steeds meer afhankelijk zijn van elektronische apparaten. In de huidige internationale norm IEC62305 is daarom de inwendige beveiliging standaard opgenomen. Heeft u onlangs een installatie laten aanleggen, dan is de kans groot dat de potentiaalvereffening met eenvoudige overspanningsbeveiliging tevens is aangebracht. Heeft u echter een oudere bliksemafleider zonder potentiaalvereffening, dan loopt u alsnog kans op schade ten gevolge van bliksem en onweer.

Indirecte inslag
Bij een indirecte inslag slaat de bliksem in op een object in de directe omgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ander huis of een lantaarnpaal. Via de kabels, gas- en waterleidingen geleid de bliksemstroom het pand binnen waardoor er schade kan ontstaan.

Inductiestromen
Bij een blikseminslag schiet er een enorme lading stroom door de bliksemafleider of gebouwconstructie. Gevoelige elektronica kan de inductiespanning die door het electromagnetische veld ontstaat niet verwerken, waardoor ze beschadigd raakt.

Dit kan ook veroorzaakt worden door blikseminslag in de nabijheid of tussen de wolken.

Bliksemafslag
Bij hoge objecten kan er een hoge spanning op de bliksemafleider ontstaan. Bevinden zich in de nabije omgeving tevens metalen delen of leidingen, dan kan de bliksem ook doorslaan naar deze delen. Het is daarom verstandig de afstand tussen metalen delen en de bliksemafleider zo ruim mogelijk te maken.

Potentiaalvereffening – spanningsvereffening

Potentiaalvereffening houdt in dat alle omvangrijke metalen delen binnen een gebouw op dezelfde aarding worden aangesloten. Hiermee worden de risico’s ten aanzien van een blikseminslag aanzienlijk verkleind. In de meterkast sluiten we de aarding, staalconstructie, elektro-verdeelkast en de leidingen aan op een zogenoemde vereffeningsrail. Voor de elektrische kabels gebruiken we overspanningsafleiders. Gaat het om een groot of hoog object dan moet de spanningsvereffening op meerdere locaties en niveaus worden toegepast.

Meer informatie potentiaalvereffening en spanningsvereffening

Zou u graag meer weten over potentiaalvereffening, spanningsvereffeninsg, bliksembeveiliging of een aardingssysteem? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Bij De Bruijn staan we u graag te woord.